Igazi villám kifli, nem kell sokáig keleszteni, az összetevők kimérésétől a sütőbe kerülésig max 30 perc alatt megvan. Alapjában véve már nem emlékszem, hogy honnan jött az eredeti recept, de az még finomítottam sok-sok sütés alkalmával, hogy a lehető legfinomabb legyen.
Az összes hozzávalót kb. 14-15 perc alatt (géppel) össze dagasztom. Próbálkoztam már kézzel is (ami nagyon kemény meló), de akkor kb. 20 perc kellett hozzá, hogy megfelelő állagú legyen. Ne aggódj, eleinte darabos, majd olyan krémes állaga lesz, de kb. 10-12 perc után elválik az edény falától és jól összeáll. No innentől még kb. 2 perc dagasztás és kész.
Ha 10 perc után nem akar elválni az edény falától, akkor adhatunk hozzá még egy kis lisztet.
Ha elkészültünk a dagasztással, akkor szedjük 2 részre a tésztát (itt ha van időm akkor kelesztem egy fél órát, mert sokkal lágyabb, levegősebb lesz a tészta, de ez elhagyható, mert akkor is kiváló lesz a kifli).
Ezután az egyik részt terítsd ki a deszkára formázz belőle egy kört, majd vágd 4 felé mint egy pizzát.
A szeleteket nyújtsd vékonyra, (alá lisztezni tuti kell) majd a szélesebbik végétől kezd el feltekerni a kifliket. No ezt csináld meg az összessel.
Ha jól csináltad, akkor 8 kiflit fogsz kapni. Én sütőpapírra teszem a kész kifliket, mert így gyorsabb lesz a tepsi elmosása, nem szoktam se vajazni, se lisztezni, csak simán rárakom. Ha készen van, akkor takard le egy konyharuhával, hagyd kelni ameddig melegszik a sütő.
Kapcsold be a sütőt (miután végeztél a formázással), és az aljába egy tálba, tepsibe tegyél vizet. Mikor felmelegedett a sütő, kend meg a kiflik tetejét tejjel, hogy jó ropogós és finom legyen. Opcionálisan megszórhatod a tetejét, sajttal, szezám maggal, szotyival, stb…
Hagyhatod kicsit kelni ha van rá időd, de nem szükséges. Itt pl. fele-fele arányban csináltam sima és teljes kiőrlésű kiflit.
A sütési időt nyilván ki kell tapasztalni, de én 200 °C-on 18 percig sütöm. Ennyi idő alatt lesz a legfinomabb. 9 perc után a kiflik tetejére (mikor már majdnem elérték e kívánt színt, de még halványak) vastag alufóliát teszek, hogy ne legyen annyira barna a teteje.
Ingredients
Directions
Az összes hozzávalót kb. 14-15 perc alatt (géppel) össze dagasztom. Próbálkoztam már kézzel is (ami nagyon kemény meló), de akkor kb. 20 perc kellett hozzá, hogy megfelelő állagú legyen. Ne aggódj, eleinte darabos, majd olyan krémes állaga lesz, de kb. 10-12 perc után elválik az edény falától és jól összeáll. No innentől még kb. 2 perc dagasztás és kész.
Ha 10 perc után nem akar elválni az edény falától, akkor adhatunk hozzá még egy kis lisztet.
Ha elkészültünk a dagasztással, akkor szedjük 2 részre a tésztát (itt ha van időm akkor kelesztem egy fél órát, mert sokkal lágyabb, levegősebb lesz a tészta, de ez elhagyható, mert akkor is kiváló lesz a kifli).
Ezután az egyik részt terítsd ki a deszkára formázz belőle egy kört, majd vágd 4 felé mint egy pizzát.
A szeleteket nyújtsd vékonyra, (alá lisztezni tuti kell) majd a szélesebbik végétől kezd el feltekerni a kifliket. No ezt csináld meg az összessel.
Ha jól csináltad, akkor 8 kiflit fogsz kapni. Én sütőpapírra teszem a kész kifliket, mert így gyorsabb lesz a tepsi elmosása, nem szoktam se vajazni, se lisztezni, csak simán rárakom. Ha készen van, akkor takard le egy konyharuhával, hagyd kelni ameddig melegszik a sütő.
Kapcsold be a sütőt (miután végeztél a formázással), és az aljába egy tálba, tepsibe tegyél vizet. Mikor felmelegedett a sütő, kend meg a kiflik tetejét tejjel, hogy jó ropogós és finom legyen. Opcionálisan megszórhatod a tetejét, sajttal, szezám maggal, szotyival, stb…
Hagyhatod kicsit kelni ha van rá időd, de nem szükséges. Itt pl. fele-fele arányban csináltam sima és teljes kiőrlésű kiflit.
A sütési időt nyilván ki kell tapasztalni, de én 200 °C-on 18 percig sütöm. Ennyi idő alatt lesz a legfinomabb. 9 perc után a kiflik tetejére (mikor már majdnem elérték e kívánt színt, de még halványak) vastag alufóliát teszek, hogy ne legyen annyira barna a teteje.
Összegzés
Nagyon egyszerű elkészíteni, nem kell a kelesztéssel bajlódni. Mint ahogyan láthattátok lehet variálni, sajtosan, magvasan, teljes kiőrlésű lisztből, csak a képzelet szab határt. Egy apró gondolat, ha teljes kiőrlésű lisztből csinálod, hagyd kelni tovább, mert úgy puhább, finomabb lesz.
Hello!! Ez a DiyLife Blog!
Nem hiszek a szélsőséges nézetekben, az egyensúlyban hiszek. Viszont egy pici is számít.
Minden amit megteszel a környezetedért számít, minden amit megteszel azért, hogy adalékanyag mentesen étkezz, számít, minden amit teszel azért, hogy a családoddal legyél, számít...
No erről szól ez a blog... Mert minden pici számít...